HIVERNACLE CASOLÀ


HIVERNACLE CASOLÀ


Molts cops ens trenquem el cap per poder fer les coses més senzilles, i amb materials que tenim davant dels propis ulls.

aquí veurem la manera de fer un senzill hivernacle per ús personal.

en primer lloc disposarem d´un tros d´enreixat(mallazo) que s´utilitza en construcció, les mides normals d´una peça és 6x2, si el tros de dos el dividim en dues parts, ja tenim una peça de 6x1, la qual podem tallar-la en llargada a la mida que ens convingui.

si veiem que em de comprar una peça gran per tant sols utilitzar-ne una part, podem parlar amb un constructor i dir-li que ens vengui(o regali) algun retall, sinó també podem trobar algun company per pode-nos´el partir.

en primer lloc la peça d´un metre tallada a la llargada necessària, la doblegarem en forma aproximada de mitja circumferència tal i com veiem a la fotografia.


 carcassa del hivernacle


procurarem prendre les mides de la zona i fer la feina  en un lloc una mica ample amb espai suficient per poder treballar.


 detall de la punta 


un cop acabat el posarem en el lloc definitiu clavant les puntes de l´enreixat al terra per fixar millor l´estructura.


 posat damunt de les tomaqueres


les tomaqueres semble que estan en ben cobertes



 zona coberta


acte seguit ja col·locarem el plàstic, a les botigues especialitzades venen uns tipus de plàstic especials per hivernacles, i que aguanten millor les temperatures i són resistents a les inclemències meteorològiques, per lo que tindrem plàstic per uns quants anys.



 posarem el plàstic a sobre


intentarem fixar be el plàstic tant en els costats com a les puntes per poder vèncer millor els dies de vent.



 detall de la punta


els costats amb uns simples totxos també els tindrem fixats.



 totxos per aguantar el plàstic


la transparència del plàstic és molt important per poder deixar passar la claror i evitar la pèrdua de temperatura.



 detall de la transparència


per anar be, cada dia hauríem d´obrir les puntes per deixar airejar l´interior, sempre en hores de calor però tornar-lo a tapar de nit.


 mirat de lluny


si mirem des de l´interior veurem com realment hi entra molta claror i les tomaqueres estan molt resguardades.



 vista interior


al plantar tomaqueres en terrenys sensibles al fred caldria plantar-les en dos fases; una primerenca dins del hivernacle per collir tomàquets aviat(pocs exemplars), i la segona quan ja s´ha acabat el risc de gelades, que plantarem el gruix de les tomaqueres desitjades.


 tomaqueres a resguard


l´hivernacle també ens pot servir per tenir el sementer a resguard de les inclemències meteorològiques, i podem instal·lar-lo en qualsevol lloc.



 sementer 


tanmateix com per cobrir les tomaqueres en el sementer també podrem posar-hi totxos per aguantar el plàstic.


 detall dels blocs per aguantar el plàstic


en fortes calors caldria obrir una mica el plàstic per evitar temperatures extremes que ens faria perillar la germinació i creixement de les petites plàntules. 



 airejant l´hivernacle


mirant-ho per dins veiem que en els contenidors hi ha els sementers amb aigua a la base, per evitar l´evaporació del sementer i posterior mort de les plantetes.



 vista interior


en els contenidors podem posar-hi testos grans segons les plantes que volem germinar, en aquest cas a la primera vista hi veiem les faves.



 contenidors pels testos


cebes i cogombres els podem posar en sementers més justos ja que els trasplantarem abans.



 sementers petits


en els sementers caldrà posar-hi unes etiquetes per saber realment el que hem sembrat, així evitarem possibles errors quan vulguem plantar-les en el lloc definitiu.



els contenidors amb les etiquetes


quan ja no necessitem l´hivernacle, ja sigui per que ja ha passat el risc de fred, o potser per haver fet tot el planter necessari tant sols caldrà plegar el plàstic i guardar-lo fins a la propera i l´enreixat també el podem deixar en un lloc penjat que no ens ocupi lloc i no ens faci nosa.




                                                                                              

                                                                                                     JOAN




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada